Morele to pyszne owoce, które cieszą się dużym popytem wśród klientów sklepów.
Przy odpowiednich warunkach atmosferycznych dojrzewają w lipcu, ale drzewka są jednak dość wrażliwe na pogodę. Warto o nie zadbać i poczekać na owoce – mają one wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają wiele pierwiastków i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. żelazo, magnez i potas. Zawierają także wiele błonnika, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na układ trawienny. Osoby jedzące dużą ilość moreli mogą także liczyć na to, że później będą u nich widoczne oznaki starzenia. Można to zawdzięczać dużej ilości beta-karotenu zawartej w owocach. Substancja ta w naturalny sposób chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Dzięki świetnym właściwościom prozdrowotnym warto jeść morele przez cały rok, o czym doskonale wiedzą osoby zainteresowane zdrowym stylem życia, stąd też ich sprzedaż może przynosić dochody przez cały rok. Wiele osób zajmujących się sadownictwem zastanawia się jednak, jak przechowywać morele, aby zachowały świeżość przez długi czas.
Jak przechowywać morele?
Aby się nie popsuły, należy zapewnić im jak najlepsze warunki. Przede wszystkim pomieszczenie, w którym są trzymane morele, podobnie jak w przypadku przechowywania innych owoców, powinno być chłodne. Niska temperatura zahamuje procesy zachodzące pod skórką oraz na niej, dzięki czemu owoce dłużej pozostaną świeże. Nie zmieni się ich smak oraz zapach, a zewnętrzna powłoka nie zmarszczy się. Warto przemyśleć także zabezpieczenie ich odpowiednim środkiem, który nie będzie szkodliwy dla ludzi i środowiska. Nie musi się to wiązać z wynajęciem specjalistycznej ekipy, która rozpyli go w chłodni. Można zrobić to samodzielnie pod warunkiem, że pomieszczenie jest szczelne. Zobacz jak przechowywać morele i poznaj środki, dzięki którym owoce dłużej pozostaną świeże.